Klikkaa blogipostauksen kuvaa, niin saat kuvat isompina esiin!

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Raidallinen mohairkauluri ja Elands Bayn "red tide"


Kolean pääsiäisviikonlopun tuotos: mohairkauluri. Tein sen yhdessä illassa langoista, jotka jäivät yli Tessin kaulurista. Martin nappasi kuvan tänään.

Täällä kuva Tessin kaulurista ja ohje kauluriin:
http://kotikapkaupungissa.blogspot.com/2012/03/muhkea-mohairkauluri.html

Täällä sanotaan, että talvi alkaa pääsiäisestä ja viikonloppu olikin viileä. Olimme neljä päivää vlei-talossa Martinin serkun Andrew'n perheen kanssa, ja kahtena päivänä satoi rankasti ja ensimmäisenä yönä oli ukkosta. Andrewn tyttäret olivat ensin ikävissään, kun tajusivat, että jos ei ole sähköjä, ei ole myöskään televisiota,mutta pikkuhiljaa he innostuivat maalaiselämästä. Kiipesimme katsomaan bushmannien luolamaalauksia, ja niistä tytöt innostuivat kovasti.

Sunnuntaina oli aurinkoista, vaikkakin vain 20 astetta ja menimme Elands Bayn rannalle. Siellä oli "red tide" ja meri näytti todella ruosteenpunaiselta. Ranta oli täynnä merilevää, kelpiä, joka haisi kamalalta lahotessaan. Tapasimme rannalla Martinin lapsuuden ystäviä, jotka kutsuivat meidät omalle mökilleen syömään crayfishejä eli rapuja, joita oli helposti poimittavissa red tiden vuoksi. Herkuttelimme grillissä höyrytetyillä ravuilla ja valkosipulivoilla. Nam! Rapuja voi syödä, koska ne ryömivät ajoissa ulos merestä red tiden aikaan, mutta esimerkiksi simpukoista tulee myrkyllisiä. Meri oli kaukana rannasta, ruskea ja haisi pahalta. Onneksi red tide ei kestä kovin kauaa.

Täällä selitetään hyvin, mistä red tidessa eli "punaisessa vuorovedessä" on kyse: http://www.botany.uwc.ac.za/envfacts/redtides/
"These discolourations are caused by dense concentrations of the microscopic plants of the sea, the so-called phytoplankton."

Etelä-Afrikassa ei oikeastaan ole kevättä tai syksyä vaan siirrytään suoraa ja yhtäkkiä kesästä talveen. Eilen illalla kietouduimme jo villapaitoihin ja huiveihin. Mutta tänään on lämpimämpi ja loppuviikoksi luvattiin taas +35. Intiaanikesä!

2 kommenttia:

  1. Eli tuo on niin kuin Suomessa meidän leväkukinnot loppukesästä, paitsi ettei niin myrkyllistä- hieno juttu lukea!

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun tykkäsit. Olin kuullut tuosta red tidesta aiemmin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin sen. Se näyttää siltä, että jotakin on pahasti vialla, mutta onneksi se on osa luonnollista vuodenkiertoa, ja meri toipuu siitä hyvin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.