Klikkaa blogipostauksen kuvaa, niin saat kuvat isompina esiin!

perjantai 3. helmikuuta 2012

Johannesburgissa Constitution Hillillä

Kapkaupungista on 1400 km Johannesburgiin ja sieltä on vielä 400 km Krugeriin, joten lensimme Johannesburgiin ja autoilimme sieltä sitten Krugeriin. Tämä on iso maa. Paluumatkalla vietimme pari päivää Johannesburgissa eli Joburgissa, kuten sitä täällä tuttavallisemmin kutsutaan. Meillä oli loistavat oppaat, Martinin serkku Gabriel ja hänen vaimonsa Nicola, jotka asuvat Joburgissa.

Olimme varsin kultturellejä lauantain ajan: kävimme Constitution Hillin vankilamuseossa ja perustuslaista päättävässä Constitutional Courtissa. Sitten tutustuimme pikkuisiin butiikkeihin osoitteessa 44, Stanley ja illalla ajelimme vielä Pretoriaan kuuntelemaan University of South African kansainvälisen pianokilpailun yhtä osallistujaa. Oli tosi hieno matka.

Constitution Hill oli siksikin sopiva matkakohde, että Nicola on Johannesburgin yliopistossa oikeustieteen professorina. Mutta jokaisen turistinkin kannattaa käydä siellä, niin hyvin tehty museo se on. Täällä vankilassa Number Four kärsivät tuomiotaan monet apartheidin vastustajat 1900-luvun aikana. Tunnetuin vankilan entisistä vangeista on Mahatma Gandhi, joka oli synytynyt Etelä-Afrikassa ja vastusti rotulakeja niin täällä kuin Intiassakin. Vankeja kohdeltiin huonosti: heitä pahoinpideltiin ja heidän elinolonsa olivat kurjia ja ruokansa huonoa.







Vankilan vieressä on Constitutional Court, ja siellä on myös vakituinen näyttely vapaustaistelusta, myös taiteen keinoin esitettynä. Muutama vuosi sitten valmistunut rakennus on hieno, ja sen muotokieli mukailee perinteistä kyläkokousta "indabaa", jossa kyläläiset kokoontuvat puun juurelle. Katossa on puun lehviä muistuttavia veistoksia. Oikeustalon ovet ovat upeasti kaiverrettua käsityötä. Ovella seisomassa Gabriel ja Nicola.







Vapauden tuli sytytettiin oikeustalon eteen pari vuotta sitten, kun vuoden 1994 ensimmäisistä demokraattisista vaaleista tuli kuluneeksi 15 vuotta. On tärkeää tietää ja muistaa lähihistorian tapahtumat.

http://www.constitutionhill.org.za/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.