Klikkaa blogipostauksen kuvaa, niin saat kuvat isompina esiin!

maanantai 7. marraskuuta 2011

Gâteau au chocolat at aux amandes eli suklaamantelikakku



Ostin kulahtaneen keittokirjan Gafda-antikasta Main Roadilta, ja nyt olen aivan ihastunut Elizabeth Davidiin. Kannattaa lukea hänestä Wikipediasta, hän on todellinen vaikuttaja ruokakulttuurin saralla. Tämä kakkuresepti on kirjasta Elizabeth David: French Provincial Cooking, vuodelta 1960. Siinä ei ole lainkaan jauhoja.



Suklaamantelikakku
150 g tummaa suklaata
3 oz voita, hienoa sokeria ja mantelijauhetta (3 oz= 0,9 dl tai 85 grammaa)
3 munaa
1 iso ruokalusikallinen rommia tai brandyä ja mustaa kahvia (tai 2rkl kahvia)

Riko suklaa pieniksi paloiksi ja laita palat samaan astiaan brandyn ja kahvin kanssa ja pane ne haaleaan uuniin sulamaan. Sekoita hyvin, pane seos kattilaan ja lisää voi, sokeri ja mantelijauhe ja sekoita matalassa lämpötilassa muutama minuutti, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet pehmeästi yhteen. Ota kattila pois tulelta. Sekoita joukkoon hyvin vatkatut munankeltuaiset ja sitten nostele mukaan kovaksi vatkatut valkuaiset. Kaada taikina voideltuun, matalaan kakkuvuokaan, jonka läpimitta on 18 – 20 cm tai piirakkavuokaan, jossa on irrotettava pohja. Pane vuoka leivinpaperin päälle haaleaan, 150 asteiseen uuniin, noin 45 minuutiksi. Tämä kakku on aika hauras, koska siinä ei ole jauhoja, joten kumoa se varovasti, kun se on jäähtynyt. Kakku voidaan tarjota sellaisenaan tai kermavaahdon kera. Suussa sulavaa, kunhan muistat käyttää parasta tummaa suklaata, mitä löydät, koska sen maku tuntuu selvästi lopputuloksessa.

Elizabeth David vakuuttaa: “It is a cake which is equally good for dessert or for tea-time.” Jälkiruokia koskeva osuus alkaa ihastuttavasti: “Please do not look in this chapter for anything but the simplest of creams and pastries, sufflés, ices and fruit dishes. Elaborate patisserie and confectionery require practical experience and knowledge of an art quite distinct from that of normal household cookery.”

David on tutustunut ranskalaiseen keittotaitoon paitsi käytännössä myös eri aikakausien keittokirjojen kautta. Hänen keittokirjansa French Provincial Cooking lähdeluettelo on vaikuttava. Kirjallisuuttakin opiskellut David kirjoittaa taitavasti, mikä tekee hänen keittokirjoistaan oikein mukavaa iltalukemista.

Itse nauttisin tämän kakun kanssa vaikkapa mustaherukkahilloa ja Crème de Cassis -likööriä, tai Western Capen brandyä. Mutta tällä kertaa en pannut taikinaan lainkaan alkoholia vaan tarjosin kakun vaniljajäätelön ja valkoviinissä keitettyjen persikoiden kanssa.



Delectable-kirjan ohje persikoille:

Pane 375 ml valkoviiniä ja 250 ml hienoa sokeria sekä vaniljaa kattilaan ja kiehauta, kunnes sokeri on sulanut. Lisää 6 persikkaa kuorineen ja keitä pehmeiksi. Kuori värjää siirapin vaaleanpunaiseksi. Nosta persikat pois, ja pane ne heti jääkaappiin. Keitä siirappia hiljalleen, kunnes se on paksumpaa. Ota persikat jääkaapista juuri ennen tarjoamista ja irrota kuoret. Valuta päälle vähän siirappia ja tarjoa sinihomejuuston kanssa. Mutta sopi hyvin myös suklaakakun kaveriksi.

1 kommentti:

  1. Tänään tein perunapurjokeittoa, johon tuli 1 dl kermaa, joten minulle jäi ylimääräistä kermaa desin verran. Sekoitin siihen 1 tl brandyä, ja nautiskelin sen suklaakakun ja kahvin kanssa. Sain tällä tavoin jälkikäteen brandy-aromin mukaan. Keittokin oli aivan ihanan samettista sosekeittoa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.