Klikkaa blogipostauksen kuvaa, niin saat kuvat isompina esiin!

perjantai 17. elokuuta 2012

Marikana massacre: kymmeniä kuollut

Tämä on ahdistavin uutinen pitkiin aikoihin: Marikanassa Lonminin kaivoksen kaivostyöläisten lakko on muuttunut verilöylyksi. Poliisi kohtasi aseistautuneet lakkoilijat eilen tarkoituksenaan lopettaa väkivalta. Joku ampui - kukaan ei vielä tiedä oliko hän poliisi vai lakkoilija - ja laukausta seuranneessa sekasortoisessa ammuskelussa kuoli kymmeniä lakkoilijoita ja yksi poliisi. Eilen uhreja sanottiin olevan 10, tänään luku on jo 30. Poliisi ei ole antanut tietoja julkisuuteen vaan valmistelee tiedotustilaisuuttaan.

Miten tämä vaikuttaa poliisin ja köyhien ihmisten suhteisiin, jotka ovat jo valmiiksi tulehtuneet aiemmin raportuidun, satunnaisen poliisiväkivallan vuoksi?

Ammattiyhdistykset eivät ole hoitaneet omaa osuuttaan taitavasti vaan ne tuntuvat taistelevat keskenään ja lietsovan väkivaltaa mielenosoituksissaan. Rajoitetaanko mielenosoituksia ja lakkoja jatkossa?

Tämän hetkinen tilanne löytyy hyvin esitettynä Mail & Guardianista: http://mg.co.za/article/2012-08-17-lonmins-burning-25-people-killed-in-shootout

Twitter: #Lonmin

7 kommenttia:

  1. Muistutan, että poliisit ovat myös mustia ja Etelä-Afrikka on demokratia, jonka valtaa pitävät on valinnut musta enemmistö. Valkoiset eivät tässä siis tapa mustia. Mutta kaivos on valkoisten omistama ja sen pääkonttori on Lontoossa. Kuten eräs paikallinen Twitterissä kirjoittaa:
    "Black on black violence to protect white wealth. We stay losing #Lonmin #StateOfEmergency"
    @simphiwedana

    VastaaPoista
  2. Taustaa: http://dailymaverick.co.za/article/2012-08-17-beyond-the-chaos-at-marikana-the-search-for-the-real-issues

    VastaaPoista
  3. Poliisi kertoi tänään, että kuolleita on 34, haavoittuneita ja loukkaantuneita 78.

    Tätä kannattaa seurata: http://dailymaverick.co.za/article/2012-08-17-reporters-notebook-wonderkop-marikana-friday-17th

    VastaaPoista
  4. "We have to uncover the truth about what happened here. In this regard I've decided to institute and commission of inquiry. The inquiry will enable us to get to the real cause of the incident." - president Zuma

    http://mg.co.za/article/2012-08-17-police-go-with-bravado-on-marikana

    VastaaPoista
  5. Nyt syyskuussa muidenkin kaivosten työntekijät ovat liittyneet lakkoon ja ensi viikolla voi alkaa kaikkien kaivostyöläisten lakko. Vaatimus on huima palkankorotus 400 eurosta 1250 euroon kuukaudessa.

    VastaaPoista
  6. Työntekijät saivat huiman 22 % palkankoruksen:
    http://mg.co.za/article/2012-09-18-lonmin-strikers-accept-22-pay-increase

    Alkaako tästä lakkoaalto? Koettavatko muutkin alipalkatut alat (eli lähes kaikki alat) nostaa palkkojaan vastaavalla tavalla täällä Etelä-Afrikassa? Ammattiliitot olivat taka-alalla, kun työläiset esittivät vaatimuksensa itse. Sopimuksia allekirjoitettaessa liitot tosin olivat mukana.

    VastaaPoista
  7. Nyt maaliskuussa 2013 virallinen tutkimus jatkuu. Eilen kuultavana oli poliisin korkeinta johtoa. Tilaisuus muistuttaa Truth and Reconciliation Comiteen totuudenetsintää eteläafrikkalaisen demokratian alkumetreiltä. Kukaan poliisijohdosta ei ole eronnut tai todennut, että verilöyly olisi ollut virhe.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.